Kurz indickej kuchyne
O.Z. Spoločnosť Slovensko – indického priateľstva
a O.Z. Aksen – aktívny senior
v spolupráci s Indickým veľvyslanectvom v Bratislave
pre Vás pripravili
kurz Indickej kuchyne
Kulinárskemu umeniu nás bude učiť
pani Anju Narang z Indie,
ktorá si pre nás pripravila nasledovné dobroty:
Veg Birjani- indické rizoto veľmi chutné, jednoduché a lahodné
Pakora - mix zelenina - trocha ako fašírka - rýchle chutné, chrumkavé
Halva - sladkosť
Zeleninové "Biryani" - recept
Koľkokrát sme si mysleli, že ryža je požehnaním? Používame ju na posvätné účely, ale možeme z nej pripraviť aj rýchle pulao alebo khichdi, keď máme hlad! Jedná sa o jedno zrnko, ktoré je takmer na 98 percent stráviteľné. V Indii poznáme basmati, Patna alebo hnedú ryžu, ale k dispozícii je tiež talianska ryža a lepkavá ryža, ktorá je populárna v čínskej kuchyni.
Čas prípravy: 30-40 minnút
Čas varenia: 41-50 minút
Porcie: 4
Úroveň: náročná
Chuť: pikantná
Ingrediencie - Zeleninové "Biryani" :
Basmati ryža - 1 1/2 šálky
Zemiaky - 2 veľké
Mrkva- 3 stredné
Zelené fazoľové struky - 5-6 kusov
Karfiol - 1/4 malý
Soľ na dochutenie
Šafran (Kesar) - 4-5 kusov (vlákna)
Mlieko - 2 polievkové lyžice
Cibuľa (nakrájaná na tenké plátky) - 4 veľké kusy
Olej na vyprážanie
Jogurt 1/2
Biryani masala - 3 polievkové lyžice (kúpite v http://exotickepotraviny.sk/ )
Zázvorová pasta - 1 1/2 čajovej lyžičky
Cesnaková pasta - 1 1/2 čajovej lyžičky
Rasca - indická (celá) - 1 čajová lyžička
Bobkový list - 3-4 kusy
Garam masala - 1 čajová lyžička
Ghee (Ghí) - 4 polievkové lyžice
Čerstvé mätové listy nasekané - 2 polievkové lyžice
Čerstvé koriandrové listy nasekané - 2 polievkové lyžice
Mandle biele krájané - 10 kusov
Hrozienka - 2 polievkové lyžice
Pšeničná múka na cesto (podľa potreby)
Halva
Hrubá krupica - 1 šálka
Cukor (hnedý) - 3/4 šálky
Maslo - 125 g
Voda - 3 šálky
Mandle - 2 polievkové lyžice
Elachi (kardamom) - 4-5 kusov
kokosový prášok(strúhaný) - 1 polievková lyžica