Kurz indickej kuchyne

O.Z. Spoločnosť Slovensko – indického priateľstva

a O.Z. Aksen – aktívny senior

v spolupráci s Indickým veľvyslanectvom v Bratislave

pre Vás pripravili

kurz Indickej kuchyne

Kulinárskemu umeniu nás bude učiť

pani Anju Narang z Indie,

ktorá si pre nás pripravila nasledovné dobroty:

Veg Birjani- indické rizoto veľmi chutné, jednoduché a lahodné

Pakora - mix zelenina - trocha ako fašírka - rýchle chutné, chrumkavé

Halva - sladkosť

 


Zeleninové "Biryani" - recept

Koľkokrát sme si mysleli, že ryža je požehnaním? Používame ju na posvätné účely, ale možeme z nej pripraviť aj rýchle pulao alebo khichdi, keď máme hlad! Jedná sa o jedno zrnko, ktoré je takmer na 98 percent stráviteľné. V Indii poznáme basmati, Patna alebo hnedú ryžu, ale k dispozícii je tiež talianska ryža a lepkavá ryža, ktorá je populárna v čínskej kuchyni.

Čas prípravy: 30-40 minnút

Čas varenia: 41-50 minút

Porcie: 4

Úroveň: náročná

Chuť: pikantná

Ingrediencie - Zeleninové "Biryani" :

Basmati ryža - 1 1/2 šálky

Zemiaky - 2 veľké

Mrkva- 3 stredné

Zelené fazoľové struky - 5-6 kusov

Karfiol - 1/4 malý

Soľ na dochutenie

Šafran (Kesar) - 4-5 kusov (vlákna)

Mlieko - 2 polievkové lyžice

Cibuľa (nakrájaná na tenké plátky) - 4 veľké kusy

Olej na vyprážanie

Jogurt 1/2

Biryani masala - 3 polievkové lyžice (kúpite v http://exotickepotraviny.sk/  )

Zázvorová pasta - 1 1/2 čajovej lyžičky

Cesnaková pasta - 1 1/2 čajovej lyžičky

Rasca - indická (celá) - 1 čajová lyžička

Bobkový list - 3-4 kusy

Garam masala - 1 čajová lyžička

Ghee (Ghí) - 4 polievkové lyžice

Čerstvé mätové listy nasekané - 2 polievkové lyžice

Čerstvé koriandrové listy nasekané - 2 polievkové lyžice

Mandle biele krájané - 10 kusov

Hrozienka - 2 polievkové lyžice

Pšeničná múka na cesto (podľa potreby)

 

Halva

Hrubá krupica - 1 šálka

Cukor (hnedý) - 3/4 šálky

Maslo - 125 g

Voda - 3 šálky

Mandle - 2 polievkové lyžice

Elachi (kardamom) - 4-5 kusov

kokosový prášok(strúhaný) - 1 polievková lyžica